Gras bemesten

Het hebben van gras vraagt ook om goed gras onderhoud. Regelmatig het gras bemesten is belangrijk voor het krijgen van een dicht, mooi groen grastapijt. Gras kan alleen goed groeien wanneer er voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn. Het bemesten van gras is dus van cruciaal belang. Hieronder wordt uitgebreid beschreven wanneer en hoe u het beste kunt bemesten.

Waarom gras bemesten?

Waarom is het gras bemesten zo belangrijk? Net als elke plant heeft gras de juiste voeding nodig om optimaal en gezond te kunnen groeien. Door de bemesting wordt het gras minder gevoelig voor grasziekten en schimmels, waardoor er minder mosvorming ontstaat. Daarnaast verkleurt het gras minder snel.

Wanneer bemesten?

Wanneer is nu de juiste tijd om gras te bemesten? Een vuistregel bij het gras bemesten is, om tijdens het groeiseizoen elke 6 tot 8 weken, mest te strooien. Het groeiseizoen is tussen april en oktober. Zorg ervoor dat u begint met bemesten wanneer er geen nachtvorst plaatsvindt, om zo het optimale effect te krijgen.

Stikstof

Indien uw gras een geel/rode kleur heeft, is dit vaak een teken voor gebrek aan stikstof (N) of andere voedingsstof in de grond. In dit geval moet uw gras meteen van voeding worden voorzien, oftewel bemesten. Wij adviseren NPK te gebruiken omdat deze snel werkt en het gras dus ook sneller herstelt.

Let op! Wanneer de grond te rijk wordt aan voedingsstoffen, kunnen ziektes en schimmels de kop op steken. Let dus op de dosering!

Hoe moet ik gras bemesten?

U heeft twee verschillende manieren om het gras te bemesten. Het kan natuurlijk handmatig, maar voor grotere oppervlaktes is een strooikarretje enorm handig. Een strooikarretje verspreidt de meststoffen gelijkmatig over het gras en is ideaal voor grote oppervlaktes.

Wanneer het gras droog is tijdens het bemesten, dient u na het strooien van het mest de gehele oppervlakte te sproeien. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels goed oplossen. Wanneer u dit niet doet, kunnen er zogenaamde ‘brandplekken’ ontstaan, welke onherstelbare schade kunnen toebrengen aan uw gras.

Soorten mest

Wat voor soorten mest zijn er?

Organische mest
Organische mest komt voort uit organische elementen zoals gedroogde of verse koeienmest. De organische mest zorgt voor de verbetering van de bodem en brengt voldoende voedingsbestanddelen in de grond.

Kunstmest
Kunstmest brengt alleen voedingsstoffen in de grond die snel door planten kunnen worden opgenomen en werkt wat sneller dan organische mest.