Onderhoudskalender gazon

De tijd van het jaar is een belangrijk aspect binnen het onderhouden van uw gazon en vergt de nodige kennis. Aan de hand van deze onderhoud gazon kalender krijgt u de juiste gras onderhoud om een prachtig groen gazon te krijgen.

Gaat u nieuwe graszoden leggen? Raadpleeg ook daar onze tips om het optimale resultaat te krijgen. De gazon kalender is per kwartaal toegelicht.

Onderhoudskalender gazon: Januari – Februari – Maart

Gras is een gevoelig natuurproduct en is dan, vooral in de wintermaanden erg schadelijk. In maanden van vorst en sneeuw kunnen er door betreding, brandplekken ontstaan. Als de vorst eenmaal voorbij is, markeren brandplekken de betreding van het gazon in de wintermaanden. In de meeste gevallen groeien deze brandplekken in het voorjaar er weer uit, maar om de kwaliteit van het gazon te waarborgen is het beter dit te vermijden.

De winterperiode is uitermate geschikt voor het onderhouden van grasmachines. Zorg ervoor dat de machines weer paraat staan voor het voorjaar, zodat u, als de machines weer in gebruikt genomen worden, direct kunt beginnen. Het voorkomen van defecten is beter dan genezen! Indien rond maart de vorst voorbij is en de temperatuur een opmars ondergaat kunt u al beginnen met het eerste onderhoud aan uw gazon. Een goede indicator hiervoor is de temperatuursom. De temperatuursom is de optelling vanaf 1 januari van alle daggemiddelde temperaturen boven nul.

  • Doe een bodemtest om het pH-gehalte te meten
  • Maai en verticuteer uw gazon
  • Gazon bemesten. Om de pH waarde te verbeteren kunt u ook kalk strooien.
  • De randen bijwerken met een kantensnijder

Onderhoudskalender gazon: April – Mei – Juni

In deze maanden begint het lente seizoen en dus bij uitstek de groeimaanden. In deze is periode het noodzakelijk om tenminste 2x per week de graszoden te maaien.
Het gras groeit sneller door de hoge luchtvochtigheid gecombineerd met hogere temperaturen. Let op dat u uw grasmaaier niet korter afstelt dan 3 centimeter.

In het lente seizoen is het noodzaak om tijdens droogte periodes regelmatig te sproeien. Vooral de wind zorgt voor verdamping van het water met als resultaat dat de grond snel kan uitdrogen. Zorg er dus voor dat uw sproei installatie klaar staat voor gebruik.

Mei is weer de maand van het bemesten van het gazon. Indien u bemest met droog weer, zorg er dan voor dat u hierna gaat sproeien om brandplekken te voorkomen. Let bij het bemesten ook op de juiste dosering. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet.

Onderhoudskalender gazon: Juli – Augustus – September

De zomermaanden breken aan, wat betekent dat de temperaturen fors zullen stijgen. Het is in dit geval dan beter om de lengte van het gras op 4 centimeter te maaien. Het gazon is dan beter bestand tegen deze hoge temperaturen. In tijd van lange droogte is het noodzaak om regelmatig te sproeien om verdroging van het gazon tegen te gaan. Blauwe verkleuring van het gazon zijn de eerste tekenen van verdroging. Probeer dit dus te voorkomen.

Zorg er tijdens het maaien voor dat de messen van uw grasmaaier voldoende scherp zijn. Met scherpe messen brengt u minder schade toe aan het gazon en blijft de groene kleur mooi behouden.

Ook in juli en september dient het gazon weer bemest te worden. Indien het droog weer is, besproei het gazon dan na het bemesten. Zo worden brandplekken op het gazon voorkomen. Een andere optie is om met regenweer te bemesten. De regen lost de mest op.

September is de herstellingsmaand. Eventuele schade en kale plekken dienen herstelt te worden door. U kunt hiervoor kiezen door bij te zaaien of nieuwe graszoden te leggen. Mocht de schade te groot zijn, kunt u altijd beslissen om het gehele gazon opnieuw te leggen.

Onderhoudskalender gazon: Oktober – November – December

Er is in de zomervakantie optimaal gebruik gemaakt van een prachtig groen gazon. De herfst en winter periode komt er weer aan. Het is tijd om het gazon hier op voor te bereiden. Voor de laatste keer dit jaar dient u het gazon opnieuw te bemesten, en wel in oktober. Neem hiervoor wel een lagere dosering.

Maak in november uw gazon vrij van bladeren, takken en ander afval en begin met verticuteren. Het is van belang dat uw gazon schoon de winter in gaat. Bij de zwaardere grondsoorten raden wij aan om de grond te beluchten. U verhoogt de waterdoorlaatbaarheid door met een mestvork, 20 centimeter diep in het gras te steken.

Maai ongeveer eind november voor de laatste keer het gazon. Dit is afhankelijk van de temperatuur, het liefst voor de vorst. Maai het gazon niet korter dan 3 centimeter. Uw gazon is winterklaar!